Verblijfsvergunning - Turkije

2018/11/08

Buitenlanders die naar Turkije willen komen moeten een toeristenvisum of een visumvrijstelling hebben. Het toeristenvisum ook wel e-visum genoemd is online verkrijgbaar en is 180 dagen geldig. U mag hiervan maximaal 90 dagen in Turkije aanwezig zijn. De visumvrijstelling (ikamet) geldt voor diegene die voor langere periode (meestal 1 jaar) willen blijven en hiervoor moet een aanvraag gedaan worden in Turkije.

Allereerst moet u een online applicatie invullen met biometrische foto.
Voor het verkrijgen van een visumvrijstelling (ikamet) in Turkije, moet u de volgende documenten overleggen:
- Verblijfsvergunning applicatie (online aangevraagd)
- Origineel en kopie van een geldig paspoort of reisdocument (foto pagina en de pagina met de laatste binnenkomst)
- Vier pasfoto's
- Verklaring van de financiële middelen (500 $ per maand of het equivalent daarvan in een andere valuta) en een bewijs van de Turkse bank met een rekening op uw naam
- Geldige medische verzekering (in Turkije)
- Officieel document met het adres waar u verblijft (bv een kopie van ondertekend en notariële bevestigd huurcontract of een bewijs van het bezit van een onroerend goed in Turkije)

Initiële toepassing

Als u voor de eerste keer een aanvraag voor een ikamet indient, moet u een online reservering maken voordat u naar het kantoor gaat. De online reservering moet worden gemaakt voordat uw toeristenvisum verloopt. Dan moet u invullen de e-ikamet - online applicatie op de officiële website (www.goc.gov.tr) en alle documenten, zoals eerder vermeld, overleggen.
Is het een aanvraag voor de eerste keer, moet u "eerste aanvraag" kiezen. Na het invullen van het e-ikamet, krijgt u de bevestigingspagina te zien met alle details en het bedrag dat u moet betalen bij het belastingkantoor. Print indien mogelijk deze pagina uit, bij de Belastingdienst kunnen ze er om vragen.
Na het betalen van de belasting voor het ikamet en alle documenten te hebben voorbereid, moet u persoonlijk bij het lokale kantoor verschijnen op de afgesproken datum.

Verlenging van de verblijfsvergunning

Indien u houder bent van een geldige verblijfsvergunning, moet u de meeste van de eerder genoemde stappen ook doorlopen. In plaats van het maken van online reservering, hoeft u alleen de online applicatie in te vullen en alle documenten per post of koerier op te sturen.