Turkse wijnen

Turkse wijnen

Turkse wijnen



Turkije, hoewel het niet algemeen bekend is, is een van de meest geschikte landen voor wijnproductie. De geschiedenis van de wijn in Anatolië gaat tot duizenden jaren terug omdat de omstandigheden van de bodem en het klimaat in Turkije erg gunstig zijn voor de wijnproductie. Niettemin wordt slechts 2% van de in Anatolië geproduceerde druiven gebruikt voor de wijnproductie, terwijl dit aantal oploopt tot 95% in landen met vergelijkbare omstandigheden. In de afgelopen jaren is er op deze manier een toename en een hoopvolle vooruitgang geweest met de opening van nieuwe wijnfabrieken, een toename van de verscheidenheid aan producten en een toename van de wijnexport en de vraag op de binnenlandse markt.

Verscheidenheid van de Turkse wijnen

In Turkije heeft elke regio zijn eigen omstandigheden, dus zijn eigen soort druif. Dit maakt het mogelijk om een grote verscheidenheid aan wijnen in verschillende smaken, kleuren en kwaliteiten te produceren. Dit zijn de kenmerken van wijnen uit de verschillende regio's van Turkije.

Regio Marmara

De meest geproduceerde druivensoorten in de provincie Tekirdag zijn Papazkarasi (Papaskara), een zwarte, milde druif die wordt gebruikt voor zowel om op tafel te serveren als wijn te maken, Gamay, die druif is met een hoge zuurgraad, Yapincak die wit is en een lage zuurgraad heeft, zwart Cinsault en Semillon die wit en mild is. Er worden veel druiven geteelt in Sarkoy en Murtefe dat er in deze districten veel fabrieken zijn gevestigd. Canakkale en Bozcaada stralen uit met Vasilaki die wordt gebruikt voor de productie van zoete, witte wijn en Kuntra (Karasakiz) die wordt gebruikt voor de productie van rode wijn. De wijnproductie in Bozcaada is de laatste jaren snel toegenomen als gevolg van de institutionalisering van wijngaarden en de vestiging van nieuwe fabrieken. Ook is de productie van Merlot in Saroz. De eilanden Avsa en Marmara hebben Adakarasi-druivensoorten die speciaal zijn voor deze gebieden.

Regio Centraal Anatolië en Midden-Zwarte Zee gebied

De provincie Nevsehir heeft de meeste wijnproductie in Turkije. De meest geproduceerde druif is Emir, een sappige en witte druif die wordt gebruikt voor de productie van droge wijn. Bovendien wordt Kayseri Karasi, Dimrit met een lage zuurgraad en zeer zoet gebruikt voor de productie van rode wijn en Sıradar-druiven worden geproduceerd in dit gebied. Er zijn ook veel wijnproductiefaciliteiten in Ankara. Een van hen is Kalecik Karasi, die bekend staat als de rode wijndruif van de hoogste kwaliteit van Centraal-Anatolië. Een andere is Hasandede, die een lage zuurgraad heeft, is een zeer zoete en witte druif. Een authentieke wijnsoort is gemaakt van Narince-druivensoorten geproduceerd in Tokat. Narince-druif wordt gerijpt in houten vaten en wordt een witte wijn die straalt met zijn rijke en stabiele smaak.

Egeïsch gebied

Egeïsche regio is algemeen populair vanwege de plaats Sirince die beroemd is om zijn fruitige wijnen. Sirince-fruitwijnen kunnen van alle soorten fruit worden gemaakt. De provincie Izmir aan de Egeïsche Zee heeft andere soorten druiven die wereldwijd erg populair zijn. De populairste wereldwijd is Cabarnet Sauvignon, een zwarte druif die gemakkelijk kan worden gekweekt. Ook Carignan die speciaal in Zuid-Frankrijk en Spanje wordt gekweekt, is aanwezig in Izmir. Andere druivensoorten geproduceerd in Izmir zijn Alicante Bouchet met een lage zuurgraad en alcohol, Siraz, die donkerrood is en een intensieve smaak heeft, Bornova-misket die wit en fruitig is en Foca Karasi. Een andere provincie in de Egeïsche regio die schittert met de productie van roze wijn is Denizli. Cal Karasi en Sultaniye druiven verdienen hier de voorkeur voor de wijnproductie

Regio oosten en zuidoosten van Anatolië

In de provincies Elazig en Malatya wordt Okuzgozu geproduceerd, de meest kostbare rode wijndruif van Anatolië. Het straalt met zijn intense smaak en lichte robijnrode kleur. De provincie Diyarbakir produceert Bogazkere-druif die een zure smaak heeft. De meest geprefereerde soorten wijn uit Turkije worden verkregen door Okuzgozu en Bogazkere te mengen. Midyat en Mardin zijn twee provincies van Oost- en Zuidoost-regio's van Turkije, die alom bekend staan als hun wijntradities van duizenden jaren. De lokale druiven soorten, Mazruna en Kerkus worden gebruikt voor deze wijnen en ze zijn gemaakt door de Assyrische bevolking die in het gebied woont.

Naam - Achternaam *

Deze velden zijn verplicht

E-mail

Deze velden zijn verplicht

Telefoon*

Deze velden zijn verplicht

Skype