Hoe Turkse Baklava maken

Hoe Turkse Baklava maken
facebook google plus twitter

Baklava is een van de meest populaire nagerechten van Turkije. Het is een zeer zoete dessert met een speciaal deeg en siroop genaamd 'serbet'. Veel buitenlanders nemen Baklava uit Turkije mee naar huis. In Turkije neemt men Baklava ook bij verschillende gelegenheden mee naar hun familie en vrienden. Baklava is ook een traditionele dessert voor bijeenkomsten en Bayram-feesten. Over het algemeen kopen moderne Turkse mensen Baklava uit winkels, maar veel mensen maken het nog steeds thuis.

Ingredients

- 5 glazen meel

- 3 eieren

- 1 glas melk

- 1 glas zonnebloemolie

- 1 pakje bakpoeder

- 1 koffielepel azijn

- ½ theelepel zout

Om het deeg in dunne vellen uit te rollen en voor tussen de vellen.

- 1,5 glas maïszetmeel

- 250 gram gesmolten boter

- 3 glazen geplette walnoot

Voor de siroop

- 3,5 glazen suiker

- 3,5 glazen water

- ½ koffielepel vers geperst citroensap

Om te serveren

- ½ glas pistachepoeder

Bereiding

1. Doe de bloem in een diepe mengkom. Maak een diep bad in het midden van de bloem met je vinger. Doe de eieren, melk, zonnebloemolie, bakpoeder, azijn en zout in het badje.

2. Meng de ingrediënten langzaam en maak er een deeg van. Leg een natte doek rond het deeg en laat het een uur rusten op kamertemperatuur.

3. Splits het deeg in 20 gelijke stukken. Rol het deeg uit tot zeer dunne vellen. Maak ze zo dun mogelijk zonder ze te verbreken. Gebruik maïszetmeel tijdens het uitrollen.

4. Leg alle vellen op elkaar en blijf rollen.

5. Smelt de boter in een kleine pot en sprenkel dit tussen de vellen.

6. Beboter de bodem van de bakplaat. Gebruik de beste twee bladen voor de onderkant en de bovenkant.

7. Leg 10 vellen deeg in de bak bovenop elkaar; verspreid gesmolten boter op hen tijdens dit proces.

8. Verspreid walnoot bovenop deze 10 vellen.

9. Leg de rest van de vellen boven op elkaar in het trey; vergeet niet om gesmolten boter tussen de laagjes te verspreiden. Duw de zijkanten van de vellen met een mes naar de onderkant van de trey.

10. Snijd de Baklava in een diagonale vorm. Smeer de overgebleven gesmolten boter op de vellen. Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven ongeveer 50 minuten in 180 graden.

11. Om de siroop te bereiden, meng de suiker met water in een diepe pot en kook het mengsel ongeveer 25 minuten. Nadat je het citroensap in het kokende mengsel hebt gedaan, haal je het van het fornuis.

12. Giet de siroop langzaam over de Baklava nadat het uit de oven is gehaald. Serveer de baklava met pistachenoten erop.